Vitamine D en insulineresistentie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de preventie van insulineresistentie en atherosclerose. Dit blijkt uit een muizenstudie.

Bij de muizen werden de vitamine D-receptoren in de macrofagen verwijderd. Dit leidde niet alleen tot insulineresistentie door accumulatie van M2 (ontstekingsremmende) macrofagen in de lever, maar leidde tevens tot een verhoogde secretie van ontstekingsbevorderende cytokinen. Daarnaast nam de glucoseproductie in de lever toe. De verwijdering van de vitamine D-receptoren in de macrofagen stimuleerde bovendien atherosclerose doordat M2-monocyten met cholesterol zich gingen hechten in plaques. Tevens nam de cholesterolopname in de macrofagen en de vorming van schuimcellen toe. Dit draagt eveneens bij aan plaquevorming. Transplantatie van beenmergcellen - die de expressie van de vitamine D-receptor stimuleren - leidde daarentegen tot een afname van insulineresistentie en de vorming van schuimcellen en atherosclerose bij de muizen.

De resultaten van de studie dragen bij aan een beter begrip van de rol die vitamine D heeft bij diabetes en hart- en vaataandoeningen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen