Vitamine D en K2 effectief bij aderverkalking

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine K2 en D vermindert de progressie van aderverkalking bij personen met een hoge coronaire arteriële calciumscore (CAC-score).

Aan het onderzoek namen 304 mannen deel zonder hartaandoeningen. Hun gemiddelde leeftijd was 71 jaar. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende twee jaar dagelijks 720 mcg vitamine K2 met 25 mcg (1000 IE) vitamine D of een placebo. Aan het begin van de suppletieperiode en na 12 en 24 maanden ondergingen de deelnemers een ct-scan waarmee de CAC-score werd berekend.

De resultaten lieten in eerste instantie geen significant effect van vitamine K2 en D zien op de progressie van de CAC-score. Echter, in een subanalyse van hoog-risico patiënten met een initiële CAC-score ≥400 AU was de progressie van aderverkalking significant kleiner onder invloed van suppletie ten opzichte van de placebo. Ook hadden personen met een hoog-risico die het supplement kregen minder kans op een hartinfarct, een bypassoperatie of sterfte ten opzichte van deelnemers met een hoog-risico die de placebo kregen (1,6% versus 6,7%).

De mate van én progressie van coronaire verkalking zijn sterke voorspellers van een hartinfarct en mortaliteit. Suppletie met vitamine D en K2 remt bij personen met een hoge CAC-score de progressie van aderverkalking. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.