Vitamine D en knieartrose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate vitamine D-spiegel is in verband gebracht met minder pijnklachten en een beter functioneren van personen met artrose.

Bij 256 personen met artrose in de knie werd in het bloed de vitamine D-status bepaald. De personen hadden een gemiddelde leeftijd van 57 jaar. De proefpersonen registreerden de mate van pijn en er werden functietesten uitgevoerd waarbij gekeken werd naar het lopen, de balans en het vermogen om op te staan uit een stoel.

Bij personen met overgewicht werden lagere vitamine D-spiegels gevonden. Daarnaast hadden personen met een adequate vitamine D-status minder pijnklachten in vergelijking met deelnemers met een inadequate status of een vitamine D-tekort. Dit was onafhankelijk van de aanwezigheid van obesitas. Obese personen met knieartrose en een adequate vitamine D-spiegel scoorden bovendien beter op de functietesten dan obese personen met een vitamine D-tekort.

Het is nog onbekend op welke manier vitamine D pijnklachten kan verminderen en het functioneren kan verbeteren bij personen met artrose. Wel kan pijn leiden tot inactiviteit waardoor personen geneigd zijn minder tijd buitenshuis door te brengen. Dit kan een verhoogde kans op een vitamine D-tekort in de hand werken.   

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen