Vitamine D, het seizoen en risico borstkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat een hogere concentratie vitamine D in het bloed verband houdt met een lager risico van borstkanker. Het vitamine D-gehalte was afhankelijk van het seizoen.
Het onderzoek betrof 741 premenopauzale vrouwen die deelnamen aan een mammografiescreening. Het risico was bepaald aan de hand van de dichtheid van de borsten vastgesteld met behulp van deze mammografie. Een hogere dichtheid houdt verband met een verhoogd risico.
Bij alle vrouwen werden op het moment dat ze toetraden tot het onderzoek de dichtheid van de borsten en de concentratie 25-hydroxyvitamine D (25(OH)D) in het bloed gemeten.
Het bleek dat het seizoen in sterke mate verband hield met de concentratie 25(OH)D in het bloed. De hoogste gemiddelde concentratie 25(OH)D trad op aan het einde van de maand juli, de laagste midden april. De dichtheid van de borsten liet een matige seizoensvariatie zien. De laagste gemiddelde borstdichtheid trad begin december op en de hoogste begin april. Als aangenomen werd dat er sprake was van een vertragingstijd van 4 maanden bleek dat naarmate de concentratie 25(OH)D in het bloed hoger was, de geschatte gemiddelde borstdichtheid kleiner was. Dit verband was absoluut sterk te noemen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen