Zinksuppletie tegen veroudering?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een deelstudie van de grote ARED-studie bleek dat een dagelijks hoge dosis zink mogelijk verouderingsverschijnselen tegengaat.
De ARED-studie is een groot placebogecontroleerd, dubbelblind onderzoek bij personen met leeftijdgebonden maculadegeneratie (LMD). Gedurende 80 maanden werden vier groepen gevolgd. Groep 1 kreeg dagelijks antioxidantensuppletie met een hoge dosis vitamine C, vitamine E en bètacaroteen. Groep 2 kreeg dagelijks suppletie met 80 mg zink en 2 mg koper. De derde groep kreeg dagelijks de gecombineerde suppleties van de groepen 1 en 2 en de vierde groep kreeg placebo.
In deze deelstudie werd gekeken naar de invloed van de zinkinname op de cystinespiegel in het plasma. Wanneer deze hoger is, is de kans op veroudering, oxidatieve stress en leeftijdgerelateerde ziekten over het algemeen groter.
Na 20 en 80 maanden werden bloedmonsters genomen. Er bleek na 20 maanden geen verband met de zinksuppletie. Na 80 maanden bleek echter wel een verband en was de cystinespiegel in de zinksupplementgroep significant lager in vergelijking met de cystinespiegel van de deelnemers die geen extra zink hadden gekregen. De onderzoekers dringen aan op verder onderzoek.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen