Vitamine D, omega-3 én beweging helpt ouderen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D en omega 3-visvetzuren samen met fysieke oefeningen vermindert significant de kwetsbaarheid van ouderen.

Aan het Europese onderzoek namen ouderen vanaf een leeftijd van 70 jaar deel. Ze hadden in de voorafgaande vijf jaar geen grote gezondheidsproblemen. Ook waren ze voldoende mobiel en hadden een normale geheugenfunctie. De deelnemers waren afkomstig uit Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Portugal. Het betrof 1137 ouderen die willekeurig in groepen werden verdeeld. De deelnemers kregen dagelijks 2000 IE vitamine D, 1 gram omega 3-visvetzuren, een eenvoudig thuisoefenprogramma, een combinatie van deze drie interventies of een placebo (van de suppletie, en oefeningen). Aan het begin van het onderzoek en vervolgens jaarlijks werd de kwetsbaarheid van de ouderen vastgesteld. Hierbij werd gekeken naar hun fysiek, cognitief, sociaal en psychisch functioneren.

Gedurende de drie jaar durende volgperiode werden 696 ouderen licht kwetsbaar en 29 ouderen waren ernstig beperkt in hun dagelijks functioneren. Ten opzichte van de placebo werd geen significant effect gezien van de afzonderlijke drie interventies op de mate van kwetsbaarheid. Wanneer echter gesuppleerd werd met vitamine D en omega 3-vetzuren in combinatie met het oefenprogramma, nam de kans op een lichte mate van kwetsbaarheid significant met 39% af. 

Het doen van dagelijkse oefeningen in combinatie met een hoge dosis vitamine D en omega-3 visvetzuren helpt ouderen in het dagelijks leven beter te blijven functioneren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen