Vitamine D remt diabetes type-1

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een hoge dosis vitamine D remt de progressie van diabetes type-1 bij kinderen en jongeren. 

Voor het onderzoek werden 36 jongeren geselecteerd waarbij recent de diagnose diabetes type-1 was gesteld. Het betrof 24 jongens en 12 meisjes in een leeftijd van 10 tot 21 jaar. In de suppletiegroep kregen de jongeren gedurende twee maanden 50.000 IE vitamine D per week. Daarna kregen ze deze dosis tweewekelijks gedurende een periode van tien maanden. Er werd een vergelijking gemaakt met een placebogroep waarbij gekeken werd naar het functioneren van de bètacellen van de alvleesklier. Deze cellen zijn verantwoordelijk voor de productie van insuline.

Suppletie met vitamine D leidde ertoe dat de bètacellen langer insuline bleven produceren. Dit bleek uit het feit dat er meer C-peptide aanwezig was bij de deelnemers in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. C-peptide is een maat voor de insulineproductie door de alvleesklier.

Nadat de diagnose gesteld is behouden de bètacellen meestal 30% tot 50% van hun functie. Als dit door suppletie met vitamine D langer behouden kan worden, kan hiermee het risico op complicaties op de lange termijn worden verkleind.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.