Vitamine D-spiegel en longkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate vitamine D-status verkleint significant de kans op longkanker. Dit blijkt uit een meta-analyse van prospectieve studies.

Het internationale onderzoeksteam onder leiding van professor Li-qiang Qin van de Soochow University in China doorzocht de databanken PubMed en Embase en selecteerde dertien relevante artikelen met in totaal 2227 personen met longkanker.

De resultaten lieten zien dat voor iedere toename van de vitamine D-concentratie met 10 nmol/l de kans op longkanker met 5% significant afnam. Er bestond een non-lineair verband tussen de vitamine D-status en het longkankerrisico waarbij de risicoreductie het grootste was bij een concentratie tussen 53 nmol/l en 90 nmol/l. Een hogere vitamine D-spiegel leidde niet tot een verdere risicoreductie, maar er waren te weinig studies met hoge vitamine D-concentraties om hier definitieve conclusies aan te verbinden.

Een adequate vitamine D-spiegel vermindert significant het risico van longkanker. De resultaten zijn van groot belang voor personen met een tekort aan de vitamine. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen