Vitamine D-spiegel geassocieerd met bloedarmoede

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Kinderen met een vitamine D-tekort hebben een verhoogde kans op bloedarmoede. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in de Journal of Pediatrics.

Er werden bloedmonsters verzameld van 10.410 Amerikaanse kinderen en jongeren in de leeftijd van 1 tot 21 jaar. Bij de kinderen werd de vitamine D-spiegel en de concentratie van het hemoglobine (Hb) gemeten.

Kinderen met een lage vitamine D-spiegel hadden een significant verhoogde kans op een laag Hb-gehalte. Dit gold vooral voor kinderen met een mild tekort. Kinderen met een vitamine D-status kleiner dan 75 nmol/l hadden bijna tweemaal zoveel kans op bloedarmoede in vergelijking met kinderen met een hogere vitamine D-spiegel. Bij een vitamine D-spiegel kleiner dan 50 nmol/l was het risico van bloedarmoede anderhalf maal zo groot. Zwarte kinderen hadden over het algemeen lagere vitamine D-spiegels dan blanke kinderen. Ze hadden ook meer kans op bloedarmoede (14% versus 2%). Wel hadden zwarte kinderen pas bij een lagere vitamine D-concentratie een verhoogde kans op een Hb-tekort.

De vitamine D-status is van invloed op het risico van bloedarmoede bij gezonde kinderen en jongeren, zo blijkt uit deze resultaten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen