Alleen vezels uit granen tegen diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit de nieuwste resultaten van de EPIC-studie (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) blijkt een dagelijkse inname van gemiddeld 17 gram vezels uit volle granen te resulteren in 30% lager risico van diabetes type-2, indien dit wordt vergeleken met een inname van gemiddeld 7 gram.
Voor de studie werden de gegevens van 26.067 deelnemers aan de EPIC-studie geanalyseerd. Het beschermend effect is specifiek voor onoplosbare vezels uit volkorenproducten. Voor vezels uit groenten en fruit werd geen effect op het diabetesrisico gevonden. Ter illustratie gaf onderzoeker prof. Andreas Pfeiffer uit Potsdam de resultaten van 14 gezonde vrijwilligers. Zij kregen de eerste dag 30 gram onoplosbare vezels in brood. De volgende dag aten zij 50 gram witbrood. Gevonden werd een duidelijke verbetering in de insulinegevoeligheid door de vezels.
Tot voor kort werd aangenomen dat de onoplosbare vezels in brood, voornamelijk bestaande uit cellulose en hemicellulose, geen actieve rol vervulden in de stofwisseling. Ook voor suikerpatiënten is dit goed nieuws. Bij een dagelijkse inname van 50 gram vezels uit volle granen zouden volgens Pfeiffer de glucoseschommelingen in het bloed gedempt worden. De waarden voor HbA1c zouden hierdoor circa 0,3 % dalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen