Vitamine D-tekort bij leukemie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Bij patiënten met acute leukemie is vaak sprake van een vitamine D-tekort. Dit tekort verergert na behandeling met chemotherapie.

Voor de studie werden 86 patiënten geselecteerd met acute leukemie. Het betrof de vormen acute lymfatische leukemie (ALL) en acute myeloïde leukemie (AML). Het merendeel van de patiënten was van het mannelijke geslacht en de gemiddelde leeftijd was 24 jaar.

Meer dan 90% van de leukemiepatiënten had voor behandeling een inadequate vitamine D-spiegel. Bij de ALL-vorm was het tekort het hoogst. Voor de chemotherapie bedroeg de gemiddelde vitamine D-spiegel 40 nmol/l. Na behandeling was de gemiddelde vitamine D-spiegel gedaald naar 37 nmol/l.

Behandeling met chemotherapie leidt tot een afname van de vitamine D-status. Het is nog onbekend of dit direct gerelateerd is aan de chemotherapie of dat het een gevolg is van een verminderde eetlust en een afname van activiteiten buitenshuis. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen