Vitamine D-tekort bij psoriasis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met psoriasis hebben significant vaker een tekort aan vitamine D ten opzichte van gezonde personen. Psoriasis is een huidaandoening die zich kenmerkt door schilferige, jeukende plekken op de huid. De aandoening kan erfelijk zijn. Roken, alcoholgebruik en stress kunnen de klachten verergeren, terwijl zonlicht meestal verlichting biedt.

Aan het onderzoek namen 285 psoriasispatiënten deel en 317 gezonde controlepersonen. Bij de deelnemers werd de vitamine D-spiegel bepaald. 

Maar liefst 60% van de psoriasispatiënten had een vitamine D-tekort. Bij gezonde leeftijdgenoten bedroeg dit percentage nog geen 18%. De gemiddelde vitamine D-status was lager bij personen met de huidziekte ten opzichte van deelnemers zonder de aandoening (gemiddeld 71 nmol/l versus 95 nmol/l). Na correctie voor het geslacht, leeftijd, rookstatus, familiaire belasting, hypertensie, medicatiegebruik, duur en ernst van de symptomen bleek een vitamine D-tekort een onafhankelijke risicofactor voor psoriasis. 

Een tekort aan vitamine D stimuleert de proliferatie en rijping van keratinocyten, cellen van de opperhuid. Een hoge vitamine D-spiegel remt dit proces. Dit kan het belang van een adequate vitamine D-spiegel bij psoriasis verklaren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen