Vitamine D-tekort gelinkt aan dementie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan vitamine D is geassocieerd met een verhoogde kans op dementie en een beroerte. Voor dementie betreft het zelfs een oorzakelijk verband.

Voor de studie werden gegevens gebruikt uit de UK Biobank; een grootschalige, langlopende Britse studie. De meer dan 425.000 deelnemers waren bij aanvang van het onderzoek in een leeftijd van 37 tot 73 jaar. De vitamine D-status werd gerelateerd aan het risico op afwijkingen in het brein, dementie en beroerte. Hierbij werd gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, geslacht, etniciteit, ziekten, leefstijl en sociaaleconomische factoren. Middels een specifieke statistische analyse (mendeliaanse randomisatie) werd bekeken of sprake was van een oorzakelijk verband.

Tijdens de volgperiode kregen 3414 personen dementie en 5339 personen een beroerte. Een vitamine D-tekort was geassocieerd met een significant verhoogde kans op dementie en een beroerte. Zo hadden personen met een vitamine D-spiegel <25 nmol/l met 79% significant meer kans op dementie ten opzichte van personen met een hogere vitamine D-status (50-80 nmol/l). De kans op een beroerte was met 40% significant hoger bij een vitamine D-tekort. Voor dementie werd een oorzakelijk verband bevestigd in de mendeliaanse randomisatie. Dit werd niet gezien bij een beroerte zoals een CVA. Tenslotte toonden de wetenschappers aan dat 17% van de gevallen met dementie voorkomen kan worden wanneer de vitamine D-status van de bevolking rond 50 nmol/l is. 

Er blijkt een direct verband te bestaan tussen de vitamine D-spiegel en dementie. Het nastreven van een adequate vitamine D-spiegel kan de kans op dementie verkleinen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen