Vitamine D-tekort pandemisch

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De prevalentie van een vitamine D-tekort onder de Europese bevolking is verontrustend en vereist acties op het niveau van de publieke gezondheid. Dit is de conclusie van een project dat door de Europese Unie wordt gefinancierd.

Maar liefst 13% van de Europese bevolking kampt met een vitamine D-tekort (<30 nmol/l). In de wintermaanden van oktober tot maart neemt dit percentage toe tot 17,7% om vervolgens af te nemen tot gemiddeld 8,3% in de periode van april tot november. Bij etnische groepen met een donkere huidskleur is de prevalentie van een tekort 3 tot 71 keer hoger in vergelijking met de blanke bevolking. Wanneer een ondergrens van 50 nmol/l wordt gehanteerd, neemt de prevalentie van vitamine D-deficiëntie toe tot meer dan 40%.

Voor de studie werd gebruikgemaakt van een protocol dat ontwikkeld is door de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH). Als onderdeel van de Vitamin D Standardization Program (VDSP) ontwikkelde het NIH een methode om op uniforme wijze de vitamine D-status te bepalen. Het VDSP protocol werd vervolgens losgelaten op de data van achttien studies waaraan Europese kinderen, adolescenten, volwassenen en ouderen hadden deelgenomen. Het betrof in totaal meer dan 55.000 proefpersonen.

Het tekort aan vitamine D onder de Europese bevolking neemt pandemische vormen aan. Om dit tekort aan te pakken zullen op bevolkingsniveau acties ondernomen moeten worden met als doel de vitamine D-inname te verhogen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.