Vitamine D-tekort verband met sarcopenie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een tekort aan vitamine D leidt tot een verminderde spierkracht en kan bijdragen aan sarcopenie. Sarcopenie is het verlies van spiermassa en -kracht met het ouder worden.

Wetenschappers voerden een experiment uit met muizen waarbij bij een aantal de vitamine D-receptor was uitgeschakeld. Uit het muizenexperiment bleek dat de spierkracht in de poten van muizen waarbij de vitamine D-receptor was uitgeschakeld significant lager was dan bij muizen met een intacte vitamine D-receptor. Er werd echter geen significant verschil gezien voor wat betreft de spiermassa. 

Aan een humaan onderzoek namen meer dan 1600 proefpersonen deel. Op basis van hun vitamine D-status werden ze ingedeeld in deficiënt (<50 nmol/l) en niet-deficiënt (>50 nmol/l). Gedurende een periode van vier jaar werden veranderingen in de spiermassa en -kracht vergeleken tussen beide groepen.  In de groep deelnemers met een vitamine D-tekort nam de grijpkracht significant sterker af dan bij de proefpersonen met een adequate vitamine D-spiegel. In de deficiënte-groep was het aantal nieuwe gevallen van sarcopenie tijdens de volgperiode significant hoger dan bij de niet-deficiënte groep (15 versus 5 proefpersonen). 

Een tekort aan vitamine D tast de spierkracht aan en kan bijdragen aan het ontstaan van sarcopenie. De vitamine D-receptor-signalering is significant van invloed op de spierkracht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen