Vitamine D van belang bij multiple sclerose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het verdient aanbeveling om patiënten met multiple sclerose te onderzoeken op een mogelijk vitamine D-tekort en deze vitamine zo nodig aan te vullen.
Dat vinden Australische onderzoekers naar aanleiding van hun studie, waarin 136 MS-patiënten met 272 gematchte gezonde proefpersonen werden vergeleken. Het vitamine D-gehalte in het bloed werd bepaald aan de hand van 25(OH)vitamine D. Ook werd de blootstelling aan zonlicht, het huidtype, de inname van vitamine D via de voeding en de mate van invaliditeit van de MS-patiënt met de EDS-schaal (Expanded Disability Status Scale) gemeten.
Ondanks dat in Tasmanië, waar het onderzoek werd uitgevoerd, tamelijk veel de zon schijnt, kwam onder zowel patiënten met MS als onder de gezonde proefpersonen een tekort aan vitamine D veel voor. Maar in geval van MS bleek dat de invaliditeit sterk toenam met de afname van 25(OH)vitamine D in het bloed. Zo hadden patiënten hoog op de EDS-schaal (groter dan 3) een driemaal zo grote kans op een tekort dan personen uit de controlegroep. Dit was niet het geval voor patiënten die laag op de EDS-schaal scoorden.
Bij de MS-patiënten was de ernst van de invaliditeit groter wanneer de blootstelling aan zonlicht lager was. De lage hoeveelheid vitamine D is het gevolg van een beperkte blootstelling aan zonlicht, aldus de onderzoekers. In Tasmanië schijnt de zon ongeveer 2300 tot 2400 uur per jaar. Ter vergelijking: in Nederland is het gemiddeld aantal zonuren per jaar 1400 tot 1700 uur.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen