Vitamine D van invloed op herstel van hepatitis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een vitamine D-tekort vermindert de respons op antivirale therapie bij hepatitis C. Suppletie met vitamine D bevordert het herstel.
De 42 patiënten die aan de studie deelnamen waren bekend met een terugkerende vorm van hepatitis C. Ze werden gedurende 48 weken behandeld met een combinatie van de antivirale middelen INF-alfa en ribavirine. Voor aanvang van de therapie werd de vitamine D-concentratie bepaald. Van de patiënten kregen 15 personen vitamine D-suppletie om verder verlies van botmassa te voorkomen.
Bij 13 patiënten was de respons op de therapie zoals verwacht kon worden. Dit was het geval bij 1 patiënt met een ernstig vitamine D-tekort (25 en 50 nmol/l). Suppletie met vitamine D bij een bijna normale vitamine D-status en de aanwezigheid van een genotype anders dan 1 waren de enige variabelen die onafhankelijk van invloed waren op de virale respons. De behandeling van hepatitis is afhankelijk van het genotype. Bijna 80% van de personen met hepatitis C in de Verenigde Staten blijkt genotype-1 te hebben.
Geconcludeerd kan worden dat een vitamine D-tekort een voorspeller is voor een slechte respons op antivirale therapie bij een terugkerende vorm van hepatitis C. Suppletie bevordert het herstel bij behandeling met antivirale middelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen