Bijwerkingen statines omkeerbaar met coënzym

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een studie met 50 patiënten die gedurende gemiddeld 28 maanden op statines waren werd een eerste beoordeling uitgevoerd naar mogelijke bijwerkingen zoals spierpijn, vermoeidheid, kortademigheid, geheugenverlies en perifere neuropathie.
Op grond van de resultaten werd alle 50 patiënten geadviseerd de statinetherapie af te breken vanwege de bijwerkingen en over te gaan op coënzym Q10-suppletie tot een gemiddelde dagdosering van 240 milligram.
De patiënten werden nog eens gedurende 22 maanden gevolgd. Bij de meeste van hen werden verbeteringen waargenomen. Vermoeidheid nam af van 84 naar 16%, spierpijn van 64 naar 6%, kortademigheid van 58 naar 12%, geheugenverlies van 8 naar 4% en perifere neuropathie van 10 naar 2%. Twee patiënten overleden aan longkanker en één patiënt aan aortastenose. Er deden zich geen gevallen van beroerte of hartinfarct voor. De hartfunctie van het overgrote deel van de patiënten verbeterde of bleef stabiel ondanks het afbreken van de statinetherapie. Geen bijwerkingen van het afbreken van de statinetherapie werden waargenomen.
Volgens de onderzoeker dr. Peter Langsjoen zijn de met statinen verbonden bijwerkingen veel algemener dan tot voor kort werd gepubliceerd. Deze zijn omkeerbaar door een combinatie van het afbreken van statinegebruik en suppletie met coënzym Q10.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen