Vitamine D van invloed op herstel van hepatitis

Een vitamine D-tekort vermindert de respons op antivirale therapie bij hepatitis C. Suppletie met vitamine D bevordert het herstel.
De 42 patiënten die aan de studie deelnamen waren bekend met een terugkerende vorm van hepatitis C. Ze werden gedurende 48 weken behandeld met een combinatie van de antivirale middelen INF-alfa en ribavirine. Voor aanvang van de therapie werd de vitamine D-concentratie bepaald. Van de patiënten kregen 15 personen vitamine D-suppletie om verder verlies van botmassa te voorkomen.
Bij 13 patiënten was de respons op de therapie zoals verwacht kon worden. Dit was het geval bij 1 patiënt met een ernstig vitamine D-tekort (25 en 50 nmol/l). Suppletie met vitamine D bij een bijna normale vitamine D-status en de aanwezigheid van een genotype anders dan 1 waren de enige variabelen die onafhankelijk van invloed waren op de virale respons. De behandeling van hepatitis is afhankelijk van het genotype. Bijna 80% van de personen met hepatitis C in de Verenigde Staten blijkt genotype-1 te hebben.
Geconcludeerd kan worden dat een vitamine D-tekort een voorspeller is voor een slechte respons op antivirale therapie bij een terugkerende vorm van hepatitis C. Suppletie bevordert het herstel bij behandeling met antivirale middelen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+