PEA effectief bij verkoudheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met palmitoylethanolamide (PEA) kan symptomen van een bovenste luchtweginfectie verminderen. 

PEA is een lichaamseigen vetzuuramide. Het bindt aan een aantal receptoren waaronder de peroxisoom-proliferator-geactiveerde receptoren (PPAR) en heeft daardoor waarschijnlijk een pijnstillende en ontstekingsremmende werking.

Aan het onderzoek namen 426 proefpersonen deel. Ze kregen gedurende twaalf weken tweemaal per dag 300 mg PEA of een placebo. Wanneer de deelnemers een verkoudheid kregen, vulden ze dagelijks een vragenlijst in om de klachten te evalueren. 

Bij de deelnemers in de suppletiegroep kwamen significant minder bovenste luchtweginfecties voor ten opzichte van de placebogroep (39 versus 64 infecties). Ook leidde suppletie met PEA tot significant minder symptomen van een verkoudheid ten opzichte van de placebo. Zo hadden deelnemers in de suppletiegroep significant minder last van een kriebel in de keel of hoesten. 

Ook eerdere studies lieten een gunstig effect van PEA zien bij de preventie van bovenste luchtweginfecties. De huidige bevindingen bevestigen dit en tonen ook dat PEA-suppletie bij een reeds aanwezige luchtweginfectie klachten kan verminderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen