Vitamine D verlaagt bloedsuiker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met diabetes type-2 kunnen baat hebben bij suppletie met vitamine D. De vitamine kan de bloedsuikerspiegel verlagen, zo blijkt uit een grootschalige studie.

In de medische databanken Scopus, PubMed, Web of Science, Embase en Google Scholar werd gezocht naar relevante meta-analyses. Een meta-analyse is een onderzoek waarbij de resultaten van eerder uitgevoerde studies zijn samengevoegd. Er werden 37 meta-analyses geselecteerd met in totaal meer dan 36.000 proefpersonen.  

De overkoepelende meta-analyse toonde dat suppletie met vitamine D de nuchtere glucosespiegel significant kon verlagen. Ook ging suppletie gepaard met een significante daling van de gemiddelde glucosespiegel van de voorbijgaande twee maanden, vastgesteld met een HbA1c-bepaling. Suppletie was bovendien van invloed op insuline. Onder invloed van vitamine D daalde de insulinespiegel significant en nam ook de mate van resistentie van de lichaamscellen voor insuline significant af. De suppletiedosis en -duur varieerde sterk in de studies. De dagdosis varieerde van 12 IE tot 21.000 IE en de suppletieduur varieerde van 7,5 tot 47 weken. 

Extra inname van vitamine D heeft een gunstig effect bij diabetes type-2. De optimale dosis en suppletieduur moet nog nader onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen