Vitamine D verlicht diabetes en depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D kan symptomen van diabetes verlichten. De studie werd gepresenteerd tijdens een conferentie op de Loyola's Health Sciences Campus in Chicago.

Het effect van vitamine D werd getest bij vrouwen met diabetes type-2 die tevens te kampen hadden met pijn en depressies. Wekelijks werd een dosis vitamine D2 van 50.000 IE gegeven gedurende een periode van zes maanden.

De symptomen van depressie namen significant af na suppletie. Bij aanvang van de studie had 61% van de vrouwen last van neuropathische pijn (brandende pijnsensatie in benen of voeten). Daarnaast had 74% van de vrouwen last van een doof of tintelend gevoel in de handen, vingers of benen (sensorische pijn). Na drie en zes maanden werd een significante afname gezien van zowel neuropathische als sensorische pijnklachten.

Het onderzoeksteam wordt momenteel door het National Institute of Nursing Research gesponsord en gaat in een vervolgstudie bekijken wat het effect is van twee verschillende dosissen vitamine D3 bij vrouwen met diabetes. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen