Polyfenolrijke olijfolie gunstig voor brein

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Extra-vierge olijfolie die rijk is aan polyfenolen is van invloed op de expressie van genen en microRNA (miRNA) in het brein en kan het cognitief functioneren gunstig beïnvloeden.

In de studie kregen zes maanden oude muizen dagelijks extra-vierge olijfolie die rijk is aan polyfenolen (6 mg polyfenolen per kilogram lichaamsgewicht) of polyfenolarme olijfolie (controlegroep). De expressie van genen en miRNA werd bepaald in twee hersengebieden, in de cortex en in het cerebellum, beide betrokken bij cognitieve functies.

Na zes maanden bleek dat de inname van de polyfenolrijke olijfolie vooral leidde tot een veranderde genexpressie in de cortex. De cerebrale cortex is gerelateerd aan het geheugen, aandacht, perceptie en het bewustzijn. Muizen die de extra-vierge olijfolie kregen vertoonden minder angstgerelateerde symptomen en hadden een beter ruimtelijk inzicht. Tevens bleek dat deze muizen met 74% significant beter scoorden op testen voor de motoriek dan muizen in de controlegroep. Ook was de polyfenolrijke olijfolie significant van invloed op de expressie van genen die betrokken zijn bij het verouderingsproces. Tenslotte was er een significant verschil in de expressie van miRNA tussen beide groepen. miRNA is een klein niet-coderend RNA molecuul dat een rol speelt bij de genexpressie. Van de 1203 miRNA’s nam de expressie van 63 miRNA’s significant af.

Polyfenolrijke olijfolie lijkt een gunstig effect te hebben op het brein en het verouderingsproces, zo blijkt uit de resultaten van de muizenstudie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen