Vitamine D vermindert schimmelallergie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Resultaten van een studie van immuuncellen van astmapatiënten toont beschermende effecten voor vitamine D. Allergieën, in het bijzonder voor de algemeen voorkomende schimmel Aspergillus fumigatus, kan bij astmapatiënten en voor patiënten met cystische fibrose tot ernstige complicaties leiden. Bekend is ook dat het een minderheid van deze patiënten betreft.
De allergische respons wordt aangeduid als allergische bronchopulmonale aspergillose, ABPA. Door dr. Jay Kolls en collega's van Louisiana State University, Verenide Staten, werd onderzocht waarom een deel van de patiënten met astma of cystische fibrose lijdt aan ABPA. Vergelijkende laboratoriumtests werden uitgevoerd op specifieke eiwitfactoren in witte bloedcellen en subtypen immuuncellen afkomstig van patiënten met of zonder ABPA en gezonde personen.
De eiwitfactoren in de immuuncellen reguleren tolerantie en sensibilisering van ABPA. Gevonden werd dat het eiwit OX40L kritisch is voor de allergische respons op Aspergillus fumigatus. Het OX40L deed de activiteit van Th2-cellen toenemen met een sterke respons in cellen van patiënten met ABPA. Voortgezette bloedanalyses toonde een significant verhoogde Th-2 allergeenreactiviteit bij patiënten met ABPA die lage bloedspiegels voor vitamine D hadden. De onderzoekers concluderen dat vitamine D-tekort een risicofactor kan zijn voor ABPA en mogelijk ook van belang is bij andere allergiën.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen