Vitamine D versterkt hartwerking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D verbetert de respons van het hart op een stresssituatie.

Aan de studie namen dertien mannen en vrouwen deel met een vitamine D-tekort. Ze kregen gedurende 28 dagen dagelijks een supplement met 5000 IE (125 mcg) vitamine D. Voor en na de suppletieperiode werd de hartslagvariabiliteit (Heart Rate Variability, HRV) bepaald als reactie op een externe stressor. De HRV geeft weer hoe groot de tijdsintervallen zijn tussen de hartslagen. Hoe groter de variatie in de tijdsintervallen, hoe beter het reguleringsvermogen van het autonome zenuwstelsel. Een verminderde variatie is in verband gebracht met een hoger risico van hartaandoeningen waaronder plotse hartdood.

Op basis van de HRV zagen de onderzoekers dat de deelnemers vóór suppletie niet adequaat reageerden op de externe stressor. Na de suppletieperiode bereikten de deelnemers een adequate vitamine D-spiegel en bij hen reageerde het hart beter (met meer variatie) op de stresssituatie.

Hoewel vervolgstudies nodig zijn om meer inzicht te verkrijgen in de relatie tussen vitamine D en het hart, kan volgens de onderzoekers suppletie met de vitamine zinvol zijn bij personen met een verhoogde kans op hartproblemen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen