Vitamine D voor artrosepatiënten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine D helpt personen met artrose in de knie hun mineralendichtheid verbeteren.
In de Framingham Study werden 228 personen geselecteerd die primaire artrose in het kniegewricht hadden. De gemiddelde leeftijd van deze groep was 74,4 jaar en bestond voor 64% uit vrouwen. Gevonden werd een significant positief verband tussen de vitamine D-spiegels in het bloed en de botmineralendichtheid (BMD).
De deelnemers werden aangemerkt als vitamine D-deficiënt, wanneer hun bloedwaarde lager dan 15 nanogram per ml was. Was hun waarde tussen 16 en 32 ng/ml, dan werden ze ‘hypovitamineus’ genoemd (dus nog altijd laag in vitamine D) en was de waarde hoger dan 32 ng/ml, dan werden ze ‘vitamine D-voldoende’ genoemd.
De middengroep, de hypovitamineuze personen, had gemiddeld 7,3% hogere BMD dan de personen met een vitamine D-deficiëntie. Personen met voldoende vitamine D had 8,5 % hogere BMD in vergelijking met de deficiënte groep. Bovendien werd een sterk positief verband gevonden tussen de vitamine D spiegels en de BMD, onafhankelijk van geslacht, leeftijd, BMI, kniepijn, fysieke activiteit en de ernst van de ziekte.
De onderzoekers concluderen dat personen met artrose in het kniegewricht hun BMD kunnen laten toenemen door vitamine D suppletie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.