Vitamine D zinvol bij maag-, darm- en slokdarmkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine D verkleint de kans op een nieuwe tumor of overlijden bij patiënten met kanker van het spijsverteringskanaal die p53 immunoreactief zijn. P53 is een eiwit dat een rol speelt bij het tegengaan van kanker. 

Er werden gegevens gebruikt van een subgroep van 417 deelnemers van de AMATERASU-studie. In deze Japanse studie werden patiënten met slokdarm-, maag- en darmkanker gevolgd om de effecten van vitamine D-suppletie (2000 IE per dag) te vergelijken met een placebo. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 66 jaar. Het betrof 37 patiënten met slokdarmkanker (9,5%), 170 met maagkanker (43%), 2 patiënten met dunne darmkanker (0,5%) en 183 patiënten met dikkedarmkanker (47%).

Bij personen in de p53 immunoreactieve subgroep was de kans om vijf jaar lang te overleven zonder recidief met 73% significant hoger in de vitamine D-groep dan in de placebogroep. Dit verschilde significant met de 272 patiënten in de niet-p53 immunoreactieve subgroep; in deze subgroep had vitamine D-suppletie geen effect op de vijfjaars recidiefvrije overlevingskans.

Vitamine D-suppletie verkleint significant het risico op terugval en overlijden in de subgroep van patiënten met slokdarm-, maag- en darmkanker die p53 immunoreactief zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.