Vitamine E beschermt tegen longkanker

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hogere inname van vitamine E als alfatocoferol met de voeding verlaagt het risico van longkanker, zo bleek uit onderzoek aan de University of Texas in de VS.
Behalve naar vitamine E in de vorm van alfatocoferol werd ook naar de invloed van 3 andere vormen van vitamine E in de voeding gekeken, namelijk: bèta-, gamma- en delta-tocoferol. De studie werd uitgevoerd met 1088 personen met longkanker en 1414 controlepersonen.
Voor zowel alfa-, als bèta-, als gamatocoferol gold dat naarmate de inname van deze voedingsstoffen hoger was, het risico van longkanker kleiner was. Hierbij bleek de invloed van alfatocoferol het grootst. De 25% deelnemers met de hoogste inname van deze vorm van vitamine E hadden een 61% verlaagd longkankerrisico vergeleken met de 25% met de laagste inname. Er kon geen significant effect worden aangetoond van deltatocoferol.
Ook een hogere totale inname van tocoferolen (alle vier vormen bij elkaar opgeteld) hield verband met een lager longkankerrisico. Echter, alleen het aandeel alfatocoferolen bleek hierbij van significante invloed. Het was verantwoordelijk voor 34 tot 53% van het positieve effect.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen