Vitamine E en immuuncellen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine E speelt mogelijk een rol bij de correctie van de gevolgen van een gendefect. Dit blijkt uit een Zwitserse studie.

Voor de studie werden muizen gebruikt waarvan in de T-cellen het gen dat codeert voor het Gpx4-enzym was uitgeschakeld. Het Gpx4-enzym (glutathion peroxidase 4) is een belangrijke vrijeradicalenvanger en beschermt de immuuncellen tegen oxidatieve schade.

De T-cellen met het defecte gen bleken niet bestand tegen virale en parasitaire infecties. Dit was wel het geval wanneer de muizen voeding met een hoge dosis vitamine E kregen (tienmaal de standaarddosis). De wetenschappers ontdekten tevens dat bij de T-cellen zonder het Gpx4-enzym sprake was van een specifiek celdodingsproces, te weten: ferroptose. Bij ferroptose vernietigt de cel zichzelf door een toename van de ijzerconcentratie wat oxidatieve schade veroorzaakt.

De resultaten laten zien dat het Gpx4-enzym essentieel is voor het functioneren van T-cellen. De rol van vitamine E hierbij moet verder onderzocht worden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.