Vitamine E gunstig bij coronaire vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met coronaire vaatziekten zijn gebaat bij een hoog gedoseerde suppletie met vitamine E. Het verlaagt oxidatieve stress en ontstekingsreacties, zo bleek uit een onderzoek met 90 patiënten met deze aandoening.
Allen werden behandeld met cholesterolverlagende medicatie en waren stabiel. In willekeurige groepen verdeeld werden ze gedurende twee jaar dagelijks gesuppleerd met ofwel 1200 IE vitamine E ofwel een placebo.
Vitamine E-suppletie bleek verband te houden met significante verlagingen van markers voor ontsteking en oxidatieve stress in bloed en urine. Ten opzichte van de placebogroep werden in de vitamine E-groep verlaagde CRP-waarden en verlaagde concentraties F2-isoprostanen gemeten. F2-isoprostanen zijn restproducten van de oxidatie van LDL-cholesterol en andere vetten. Daarnaast werd in de suppletiegroep een significante daling gemeten van de concentratie van monocyten afkomstige superoxideanionen. Ook de concentratie TNF, een cytokine die het optreden van een ontstekingsreacties bevordert, liet ten opzichte van de placebogroep een significante daling zien. Beide groepen toonden echter geen significante verschillen wat betreft veranderingen in de mate van aderverkalking en het optreden van cardiovasculaire gebeurtenissen tijdens de twee jaar durende suppletieperiode.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen