Vitamine E neuroprotectief bij chemokuur met cisplatina

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een chemokuur met cisplatina geeft een verhoogd risico op bijwerkingen zoals nierschade, neurotoxiciteit en schade aan het maagdarmkanaal. De belangrijkste beperkende bijwerking voor een behandeling met cisplatina, is de neurotoxiciteit. Door ophoping van platina in de zenuwwortels van de dorsale ganglia treedt perifere neuropathie op. Pathologische studies van vitamine E-tekort tonen aan dat deze zenuwwortels hoogst gevoelig zijn voor een lage voorziening van vitamine E. Inderdaad bleken de plasmawaarden voor vitamine E bij patiënten die een cisplatinabehandeling hadden ondergaan, sterk verlaagd. Bovendien hadden deze patiënten ernstige klachten van perifere neuropathie.
Door dr. Andrea Pace en medewerkers van het San Gallicano Instituut in Rome werden de neuroprotectieve effecten van een verhoogde inname van vitamine E bij patiënten met cisplatinabehandeling bestudeerd. Een groep van 47 patiënten werd willekeurig verdeeld in een vitamine E-gesuppleerde groep of een groep zonder suppletie.
Vitamine E, in de vorm van 300 mg alfatocoferol per dag, werd voor het begin van een cisplatinekuur gegeven en tot drie maanden erna gecontinueerd. In totaal volbrachten 27 patiënten zes cycli van cisplatinabehandeling: 13 patiënten in de vitamine E-groep en 14 patiënten in de niet gesuppleerde groep.
Neurotoxiciteit kwam in de vitamine E-groep significant minder voor dan in de tweede groep; 30% tegen 86%. Bovendien bleek de ernst van neurotoxische verschijnselen, gemeten op basis van klinische en neurofysiologische parameters, significant minder in de vitamine E-groep, een score van 2,0 tegen 4,7 in de tweede groep.
De onderzoekers concluderen dat vitamine E-suppletie een significante bescherming biedt tegen de door cisplatina geïnduceerde perifere neurotoxiciteit.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen