Vitamine E onder de loep

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Tijdens het congres van de Society of Nutrition and Food Science in Stuttgart (Duitsland) werd vitamine E uitgebreid besproken.

De vitamine staat in een negatief daglicht, omdat het gerelateerd wordt aan kanker. Dit is echter onterecht, zo concludeert dr. Maret Traber van het Linus Pauling Institute tijdens haar presentatie. Volgens haar is het verhoogde kankerrisico niet gerelateerd aan een te hoge vitamine E-concentratie, maar aan een vitamine K-tekort. De moleculaire structuur van sommige vormen van vitamine E vertoont grote gelijkenis met die van vitamine K-vormen. Dit kan leiden tot verwarring. Ook is niet duidelijk of een hoge vitamine E-inname in verband staat met een vitamine K-tekort. Traber pleit dan ook voor onderzoek naar de interactie en regulatie van beide vetoplosbare vitamines.

Vitamine E heeft veel potenties, zo bleek tijdens de overige presentaties. Dr. Jan Frank van de Universiteit van Hohenheim suggereert dat alfatocoferol mogelijk een rol speelt bij het behoud van een gezonde darmflora. Dr. Gabriele Cruciani zegt dat vitamine E de potentie heeft om bijwerkingen van medicijnen te verminderen. Daarnaast blijkt dat de vitamine zinvol kan zijn bij de behandeling van epilepsie.

Volgens dr. Manfred Eggersdorfer van DSM Nutritional Products is de inname van de vitamine in diverse landen - waaronder ook Nederland - onvoldoende. Een adequate inname is noodzakelijk om een minimale concentratie van 30 µmol/l in het bloed te bereiken. Aangetoond is dat bij een dergelijke bloedconcentratie het risico van hart- en vaataandoeningen, sommige kankersoorten en cognitieve problemen afneemt. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen