Vitamine E-suppletie en levensverwachting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bescherming tegen oxidatieve stress met antioxidanten kan het leven verlengen. Dit geldt ook voor vitamine E-suppeltie, hoewel deze antioxidant niet iedereen garantie geeft op een langer leven.
Om het effect van suppletie van 50 mg vitamine E op de levensverwachting te onderzoeken werd een studie uitgevoerd waaraan bijna 11.000 mannen deelnamen. De mannen rookten jarenlang minimaal 5 sigaretten per dag en werden gevolgd vanaf de leeftijd van 65 jaar.
Bij mannen tussen 65 en 70 jaar oud had vitamine E-suppeltie geen effect op de levensverwachting. Op oudere leeftijd nam de sterftekans echter af met 24%. De levensverwachting steeg met 2 jaar bij de oudste mannen die daarnaast meer vitamine C binnenkregen dan gemiddeld en die minder dan een pakje sigaretten per dag rookten. Echter bij 80% van de deelnemers had vitamine E geen effect op de sterftekans.
Dit is de eerste studie waarin aanwijzingen zijn gevonden dat vitamine E kan leiden tot een stijging van de levensverwachting. Eerdere onderzoeken toonden geen effecten aan. Mogelijk komt dit doordat in deze studies is gewerkt met jongere leeftijdsgroepen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen