Vitamine K noodzakelijk voor botten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Consumptie van melkproducten verrijkt met calcium, vitamine D en vitamine K leidt tot een toename van het botmetabolisme en botdichtheid bij vrouwen na de menopauze.

Postmenopauzale vrouwen werden verdeeld in 3 behandelgroepen en een controlegroep. De vrouwen in de behandelgroepen kregen dagelijks melkproducten verrijkt met 800 mg calcium en 10 mcg (400 IE) vitamine D. Bij 2 groepen werd ook nog 100 mcg vitamine K1 of vitamine K2 toegevoegd.

Ten opzichte van de controlegroep was er een significante toename van de vitamine D-concentratie in alle 3 behandelgroepen. In de vitamine K-groepen werd een significante hogere concentratie actief osteocalcine gevonden (in plaats van inactief osteocalcine) ten opzichte van de andere behandelgroep en de controlegroep. Osteocalcine is een calciumbindend eiwit dat afhankelijk is van vitamine K. Dit gold ook voor de concentratie van deoxypyridinoline in de urine waarmee de snelheid van de botstofwisseling kan worden bepaald. Een hogere concentratie hiervan wordt vaak aangetroffen bij postmenopauzale vrouwen als gevolg van een oestrogeendeficiëntie. In alle behandelgroepen nam de algehele botdichtheid bij de vrouwen significant toe ten opzichte van de placebogroep, terwijl een significante toename van de botdichtheid van de lumbale wervels alleen werd gezien bij de vrouwen in beide vitamine K-groepen.

Melkproducten die niet alleen verrijkt zijn met calcium en vitamine D, maar ook met vitamine K kunnen de botstofwisseling stimuleren en de botdichtheid verhogen van postmenopauzale vrouwen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen