Vitamine K1 en K2 verbeteren insulinegevoeligheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine K is vooral bekend om zijn functie bij de bloedstolling. De vitamine blijkt echter ook van invloed op de insulinegevoeligheid en de glucoseregulatie.

Wetenschappers van het CSIR-North East Institute of Science and Technology in India gaven in hun review een overzicht van de rol die vitamine K vervult bij personen met diabetes type-2 en het metabool syndroom. De review werd gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition.

Zowel dierlijke als humane studies hebben aangetoond dat vitamine K1 (fylloquinon) en vitamine K2 (menaquinon) van belang zijn voor personen met het metabool syndroom en met een verhoogd risico van diabetes type-2. Vermoedelijk is het effect van vitamine K2 groter dan dat van vitamine K1. Dit bleek uit het feit dat er van vitamine K2 significant lagere dosissen noodzakelijk waren om effect te sorteren dan van vitamine K1. Vitamine K2 wordt geproduceerd door de darmflora en is aanwezig in gefermenteerde producten zoals kaas en natto. Vitamine K1 heeft van beiden met 90% het grootste aandeel in de vitamine K-inname en wordt gevonden in groene bladgroenten zoals sla, broccoli en spinazie. De wetenschappers vermoeden bovendien dat osteocalcine, een eiwit dat voor zijn werking afhankelijk is van vitamine K, van belang is voor de glucoseregulatie. Ook lijkt vitamine K een rol te spelen bij de regulatie van de adiponectineconcentratie en daling van de concentraties van vetzuren. Ook heeft de vitamine ontstekingsremmende eigenschappen.  

De review geeft een overzicht van de rol van vitamine K bij de regulatie van de glucosespiegel en de insulinegevoeligheid. Het exacte werkingsmechanisme is echter nog niet opgehelderd. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen