Aloë vera zinvol bij diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met aloë vera kan de bloedglucosespiegel verlagen bij personen met diabetes of het voorstadium daarvan (prediabetes).

Amerikaanse wetenschappers verzamelden de resultaten van negen studies waarin het effect van aloë vera bij diabetes type-2 of een voorstadium hiervan werd onderzocht. In totaal hadden meer dan 280 proefpersonen deelgenomen aan de studies. De studieduur varieerde van 42 dagen tot 12 weken. De dagelijkse in te nemen hoeveelheid aloë vera verschilde per studie en bedroeg 30 ml gel, 15 ml sap, 150 ml van een vers extract, 50 tot 100 mg gelpoeder en 300 mg gelpoeder in capsulevorm.

Het bleek dat suppletie met aloë vera de bloedglucosespiegel significant kon verlagen. Gemiddeld daalde de nuchtere glucosespiegel significant met 2,6 mmol/l. Het HbA1c - een waarde voor de gemiddelde bloedglucosespiegel over een periode van twee maanden - nam met zo’n 1% significant af. Personen met een hoge nuchtere bloedsuikerwaarde (>11 mmol/l) hadden het meeste baat bij suppletie. Hun glucosespiegel daalde met gemiddeld 6 mmol/l.

Suppletie met aloë vera kan effectief bijdragen aan een betere beheersing van de glucosewaardes bij personen met diabetes. In vervolgstudies moet het effect verder onderzocht worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen