Vitamine K1 voor geheugen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een adequate vitamine K1-status blijkt geassocieerd met een beter episodisch geheugen. Het episodisch geheugen is het geheugen van gebeurtenissen - gebonden aan tijd en plaats - die in het verleden hebben plaatsgevonden.

Er werden gegevens gebruikt van 320 deelnemers aan de Québec Longitudinal Study on Nutrition and Successful Aging (NuAge) studie. Hierbij werd gekeken naar de relatie tussen de vitamine K1-status (fylochinon) in het bloedserum en bepaalde geheugenfuncties waaronder het verbale en nonverbale episodisch geheugen, het uitvoerend geheugen en de verwerkingssnelheid.

Een hoge serumconcentratie van vitamine K1 was significant gerelateerd aan een beter verbaal episodisch geheugen in vergelijking met een lage K1-status. De vitamine K1-status was niet van invloed op de andere gemeten geheugenfuncties.

De onderzoekers vermoeden dat de vitamine K-afhankelijke eiwitten Gas6 en proteïne-S hierbij een rol spelen. Beide eiwitten bevinden zich in het centrale zenuwstelsel. Gas6 speelt een belangrijke rol bij de overleving van neuronen en de vorming van myeline. Proteïne-S heeft een beschermende werking bij een tekort aan bloed en zuurstof in de hersenen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen