Synergistische werking B-vitamines en omega-3

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het beschermend effect van B-vitamines bij hersenatrofie wordt alleen gezien bij personen met een adequate omega 3-vetzuurconcentratie in het bloedplasma.

In de studie werd gekeken of de omega 3-vetzuurspiegel van invloed is op het effect dat B-vitamines kunnen hebben bij de progressie van hersenatrofie. Er namen 168 zeventigplussers met een lichte cognitieve beperking deel aan de studie. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Het supplement bestond uit 800 mcg foliumzuur, 20 mg vitamine B6 en 500 mcg vitamine B12. Aan het begin en na twee jaar werden MRI-scans van de hersenen gemaakt.

De omega 3-vetzuurstatus (EPA en DHA) bleek significant van invloed op het effect van suppletie bij hersenatrofie. Bij personen met een hoge omega 3-vetzuurstatus (>590 µmol/l) leidde suppletie met B-vitamines tot een significant tragere progressie van hersenatrofie met 40% in vergelijking met de placebo. Suppletie met B-vitamines had echter geen effect bij een lage omega 3-vetzuurstatus (

De voordelen van vitamine B-suppletie op de cognitie worden alleen gezien bij een adequate omega 3-vetzuurspiegel. Deze resultaten kunnen mogelijk verklaren waarom in het verleden tegenstrijdige resultaten werden gevonden van het effect van B-vitamines op de cognitie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen