Vitamine K2 effectief bij artrose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine K2, het menaquinon-7 (MK-7), vermindert de ziekteactiviteit bij personen met artrose.

Er namen 84 personen met artrose deel aan de studie. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 47 jaar. De patiënten werden willekeurig in twee groepen verdeeld. In de eerste groep kregen de patiënten naast hun medicatie gedurende drie maanden dagelijks 100 mcg vitamine K2. In de andere groep gebruikten ze alleen hun reguliere medicijnen. Voor en na de interventieperiode werden in het bloed relevante biomarkers gemeten.

In de behandelgroep trad een significante verbetering op van biomarkers die gerelateerd waren aan artrose. Zo nam in deze groep de concentratie van ongecarboxyleerde osteocalcine af. Deze biomarker is verhoogd bij een lage vitamine K-status. De score voor de ziekteactiviteit nam eveneens af. Ook namen de concentraties af van ontstekingsmarkers waaronder CRP. Over het algemeen reageerden de personen goed op de vitamine K-suppletie. Dit bleek uit een sterke toename van de menaquinonconcentratie in het bloed. Bij zes personen sloeg de behandeling minder goed aan. Bij het merendeel werd echter een significante daling van de ziekteactiviteit en relevante biomarkers gezien onder invloed van menaquinonsuppletie.

Volgens de wetenschappers is suppletie met vitamine K2 bij artrose significant minder schadelijk dan behandeling met reguliere medicatie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen