Vitamine K2 van belang voor postmenopauzale vrouwen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine K2 beschermt vrouwen na de menopauze mogelijk tegen hart- en vaatziekten. De eerste resultaten van de studie werden gepubliceerd tijdens het jaarcongres van de European Society of Cardiology. 

Aan de studie namen 166 vrouwen deel in een leeftijd van 40 tot 70 jaar. Ze waren in de pre-, peri- of postmenopauze. De vrouwen kregen gedurende een jaar dagelijks 180 mcg vitamine K2 of een placebo. Vervolgens werd het effect van suppletie op de vaatstijfheid bepaald. 

In alle suppletiegroepen was sprake van een significante afname van inactief matrix-GLA-proteïne (MGP) in het bloed. MGP is een eiwit dat onder invloed van vitamine K2 kan worden geactiveerd waarna het de afzetting van kalk in de bloedvaten remt. Een hoge concentratie inactief MGP is in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De afname van inactief MGP onder invloed van suppletie, duidt op een afname van verkalking van de bloedvaten en een afname van de vaatwandstijfheid. Ten opzichte van vrouwen voor en in het begin van de menopauze (pre- en perimenopauze), werd bij postmenopauzale vrouwen een significant hogere intima-media dikte en de diameter van de halsslagader gezien. Onder invloed van suppletie met vitamine K2 nam de vaatwandstijfheidsindex significant af en daalde de bloeddruk significant. 

De menopauze verhoogt de kans op vasculaire stijfheid en hypertensie. Suppletie met vitamine K2 kan vrouwen na de menopauze mogelijk beschermen tegen hart- en vaataandoeningen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.