Vitaminesuppletie effectief bij endometriose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met antioxidatieve vitamines verlicht symptomen van endometriose. 

Bij endometriose bevindt zich weefsel buiten de baarmoeder. Dit weefsel lijkt op het slijmvlies in de baarmoeder. Hier kan het een ontstekingsreactie veroorzaken gepaard gaande met pijnklachten, bloedverlies, vermoeidheid en onvruchtbaarheid. 

Uit verschillende medische databanken werden dertien relevante studies geselecteerd met in totaal 589 deelneemsters. In de studies werd het effect geëvalueerd van antioxidatieve vitamines op klachten van endometriose.

De samengevoegde resultaten toonden dat suppletie met antioxidatieve vitamines aan endometriose gerelateerde pijn significant kon verlichten. Wanneer gekeken werd naar het effect van de afzonderlijke vitamines, bleek dat suppletie van vitamine E met of zonder vitamine C gepaard ging met verlichting van chronische bekkenpijn. Vitamine D-suppletie was eveneens geassocieerd met een vermindering van bekkenpijn, maar het verschil was niet statistisch significant vergeleken met de placebo. Suppletie was van invloed op de concentraties van antioxidatieve biomarkers. De concentratie van de biomarker malondialdehyde (MDA) daalde bij vrouwen met endometriose na suppletie met antioxidatieve vitamines. Er bleek een omgekeerd verband met de dosis vitamine C en E. Bovendien werd een significante afname gezien van ontstekingsmarkers zoals interleukine-6 (IL-6) en monocyt chemo-attractant-proteïne-1(MCP-1).

De resultaten suggereren dat suppletie met de antioxidatieve vitamines C, E en D symptomen van endometriose kan verlichten door vermindering van oxidatieve stress en inflammatie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.