Vitaminetekort na maagverkleining

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Veel patiënten hebben na een maagverkleining risico op een tekort aan vitamines en mineralen. Dit blijkt uit een promotieonderzoek van Marieke Smelt, physician assistent.

Voor het onderzoek werden patiënten geselecteerd die een gastric bypass hadden ondergaan in een van de vier geselecteerde Nederlandse ziekenhuizen. De ruim 4600 deelnemers vulden een vragenlijst in over het gebruik van de aanbevolen multivitamines.

Uit de enquête bleek dat zo’n 22% van de personen die een maagverkleining ondergingen nooit of niet frequent genoeg het multivitaminesupplement namen. Hierdoor hebben zij risico op een tekort aan vitamines en mineralen. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten zoals bloedarmoede, zenuwschade, spierzwakte en osteoporose. Door de veranderingen in het maagdarmstelsel neemt het lichaam immers minder voedingsstoffen op. Hierdoor kan ook bij een gezond eetpatroon een tekort aan micronutriënten ontstaan. 

De belangrijkste redenen om het supplement niet of niet frequent te nemen waren maagdarmklachten, de kosten, een onaangename geur en smaak en een gebrekkige informatie en kennis over het belang ervan. Zo’n 30% van de patiënten was ontevreden over de communicatie van de zorgverlener over de multivitamines. 

Binnen het Catharina ziekenhuis waar Smelt werkzaam is, worden patiënten met maagdarmklachten als gevolg van het supplement doorverwezen naar een speciale buikpijnpoli. Ook is er contact met een fabrikant om de smaak en geur te verbeteren. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen