Voeding aanstaande moeder beïnvloedt DNA-methylering

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De voeding van de moeder vóór de conceptie heeft een grote impact op de DNA-eigenschappen van de nakomeling. Dit bleek reeds uit dierstudies en werd nu voor het eerst in een humane studie bevestigd.

De wetenschappers onderzochten de invloed van de seizoensvariatie van de voeding van zwangere Gambiaanse vrouwen. Ze maakten een vergelijking tussen moeders die in het droge seizoen en moeders die in het natte regenseizoen zwanger werden.

De variatie in het voedselaanbod van beide seizoenen leidde tot verschil in inname van methyldonors en daarmee tot een verschil in de concentraties van dertien relevante biomarkers in het bloed van de aanstaande moeders. Zo werden de concentraties van methionine, choline, betaïne, foliumzuur, vitamine B2, vitamine B6 en vitamine B12 bepaald. Ook werden de metabolieten SAM, homocysteïne en cysteïne bepaald. Al deze biomarkers zijn betrokken bij het methylmetabolisme. Een tekort eraan leidt tot een verminderde methylering van DNA. DNA-methylering is een epigenetisch proces waarbij een methylgroep aan een DNA-molecuul wordt gekoppeld. De wetenschappers zagen na een jaar inderdaad een verschil in DNA-methylering in de lymfocyten en haarfollikels bij de nakomelingen.

Het is nog onduidelijk wat exact de gevolgen zijn voor het kind. Wel is duidelijk dat de voeding rond de conceptie een cruciale invloed heeft op het DNA van het kind.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen