Voeding belangrijk bij jicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Alcohol verhoogt wel, maar purinerijke voeding verhoogt niet het risico van jicht. Voeding rijk aan vezels, foliumzuur en vitamine C, zoals groente en fruit beschermen juist tegen jicht.
Tussen 1998 en 1999 interviewden onderzoekers van de Universiteit van Taipei in Taiwan 92 Chinese mannen met jicht en 92 gezonde vrijwilligers.
Bij de mannen die een jichtaanval hadden gehad, bleek de bloeddruk, de verhouding taille-heup, de verhouding taille-lengte en de body mass index (BMI) duidelijk hoger dan bij de controlegroep. Degenen met de hoogste taille-lengte verhouding hadden de grootste kans om jicht te krijgen ongeacht de BMI. Deze verhouding is ook een maat voor vetzucht.
Verder bleek dat een familiegeschiedenis van jicht en suikerziekte sterke risicofactoren waren voor jicht. Bij de jichtpatiënten bleek verder dat de groente en fruitconsumptie lager was dan in de controlegroep. Het gebruik van veel alcohol, maar weinig consumptie van voedingsvezel, foliumzuur en vitamine C verhoogden het risico van jicht. Er werd geen verband gevonden tussen het ontstaan van jicht en de purineconsumptie. Purine, dat in het lichaam kan worden omgezet in urinezuur, is een stof die in een aantal voedingsmiddelen voorkomt, zoals in vlees en vis.
Jicht is een stofwisselingsziekte die vaak erfelijk is en gekenmerkt wordt door een opstapeling van uraatkristallen in het lichaam.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.