Voeding in de ruimte

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Astronauten hebben baat bij extra consumptie van groenten, fruit en vis. Een langdurige ruimtevlucht heeft nadelige gevolgen voor de fysiologie van het lichaam en gaat onder meer gepaard met een slechter functioneren van het immuunsysteem

In het onderzoek werd een vergelijking gemaakt tussen standaardvoeding en voeding met meer en een gevarieerder aanbod van groenten, fruit, vis en ander voedsel dat rijk is aan omega 3-vetzuren en flavonoïden. Er namen zestien astronauten deel aan het onderzoek die vier missies van telkens 45 dagen verbleven in het NASA Human Exploration Research Analog, een simulatiecentrum van NASA.

Deelnemers die voeding met extra groenten, fruit en vis consumeerden hadden een lager cholesterolgehalte, een lagere cortisolspiegel en een stabielere darmmicrobiota ten opzichte van astronauten die de standaardvoeding kregen. Ook leidde de gezonde voeding tot een beter cognitief functioneren. De snelheid en de nauwkeurigheid hiervan en de aandacht waren beter ten opzichte van deelnemers die standaardvoeding kregen. Er werd geen verandering gezien op het immuunsysteem, maar er waren ook geen astronauten die ziek werden.

De conclusie was dat extra inname van voeding rijk aan flavonoïden en omega 3-vetzuren deels beschermt tegen nadelige effecten op het menselijk lichaam van een verblijf in de ruimte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.