Voedingssuppletie vergroot effect griepprik

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met antioxidanten, vitamines en mineralen verhoogt de weerstand en vermindert het aantal dagen met symptomen van infectie van de bovenste luchtwegen bij ouderen in het griepseizoen.
Dr. Bobbi Langkamp-Henken van de University of Florida onderzocht 34 personen van 65 jaar en ouder. Gedurende een half jaar kregen achttien deelnemers een drankje met antioxidanten, zink, selenium, oligosachariden (voor de darmfunctie), eiwitten en vetzuren. De andere 16 deelnemers kregen alleen de eiwitten en vetzuren en een aantal vitamines en mineralen in een lage dosering. Dit laatste om deze deelnemers niet geheel zonder nutriënten te laten. Beide groepen kregen twee weken na de start van de suppletie bovendien een griepprik. Na een half jaar werd aan de hand van rapportages van de deelnemers gekeken naar het aantal dagen dat ze verkouden waren geweest.
Het bleek dat de personen die de suppletie hadden gekregen 78 dagen ziek waren geweest in vergelijking met 156 ziektedagen in de controlegroep. Na twee maanden had 87% van de experimentele groep en 41% van de controlegroep een viervoudige toename van de hoeveelheid antistoffen als reactie op het griepvaccin.
Een gezonde voeding kan het lichaam van ouderen ook veel weerstand geven, maar omdat vele ouderen slik- of kauwproblemen hebben, minder eten en minder mobiel zijn, lukt dit in deze doelgroep vaak niet. Hierdoor krijgen ze vaak te weinig van bepaalde nutriënten binnen. Om deze reden is het nemen van een multisupplement binnen deze groep aan te raden, stellen de onderzoekers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen