Voldoende vitamine D verlaagt risico metabool syndroom

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Onderzoek met Chinese ouderen wijst uit dat het behoud van een voldoende hoge vitamine D-status mogelijk bescherming biedt tegen de ontwikkeling van het metabool syndroom. Omdat het metabool syndroom het risico om hart- en vaatziekten en suikerziekte te ontwikkelen verhoogt, levert het op peil houden van de vitamine D-status bij ouderen mogelijk grote gezondheidswinst op, zo concluderen de onderzoekers.
De studie betrof 3262 mannen en vrouwen van 50 tot 70 jaar. Bij allen werd bloedonderzoek verricht ter bepaling van de 25(OH)D-spiegel. Daarnaast werden verschillende risicofactoren voor metabool syndroom bepaald. Of er sprake was van metabool syndroom werd vastgesteld aan de hand van de hiervoor geldende criteria.
Bij 69% van alle deelnemers werd een lage vitamine D-spiegel [25(OH)D] van onder 50 nmol/l vastgesteld. Een aanvullende 24% bleek een spiegel te hebben van 50 tot 75 nmol/l. Berekend werd dat de kans op metabool syndroom 52% groter was onder de 20% personen met de laagste 25(OH)D (gemiddeld 29 nmol/l) vergeleken met de 20% met de hoogste vitamine D-spiegels (gemiddeld 58 nmol/l). Op dezelfde wijze hield een lagere vitamine D-spiegel significant verband met een verhoogde insulineresistentie.
De onderzoekers geven aan dat ouderen hun vitamine D-spiegel eenvoudig kunnen verhogen door meer tijd in de zon door te brengen of een vitamine D-supplement te gebruiken. Dit is van groot belang aangezien een vitamine D-tekort onder ouderen wereldwijd een algemeen probleem is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen