Kaneelextract remt glucosepiek

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een kaneelextract kan de glucosepiek na de maaltijd (postprandiaal) verminderen en verkleint zodoende de kans op een metabole stoornis.

Het effect van een hydroalcoholisch kaneelextract werd in eerste instantie getest in een laboratoriumstudie, vervolgens werd het effect van het extract op de afbraak van zetmeelproducten bij muizen getest. Tenslotte werd het extract toegediend aan achttien gezonde vrijwilligers. Na inname van één gram kaneelextract kregen de proefpersonen een standaard maaltijd. Er werden gedurende twee uur na de maaltijd bloedmonsters afgenomen. Eenzelfde proef werd gedaan na toediening van een placebo.

Uit het laboratoriumexperiment bleek dat het kaneelextract de activiteit van het enzym alfa-amylase in de alvleesklier remde. Alfa-amylase is verantwoordelijk voor de afbraak van zetmeel. Bij de muizen bleek dat het kaneelextract de glycemische respons op inname van zetmeel verminderde op een dosisafhankelijke manier. Bij een extractdosis van 12,5 mg per kilogram lichaamsgewicht was de glycemische respons significant lager. Het kaneelextract verminderde bij de proefpersonen met 21%  significant een te hoge bloedglucose gedurende het eerste uur na de maaltijd.

De resultaten suggereren dat een hydroalcoholisch kaneelextract effectief de postprandiale glucoserespons kan verminderen. Hierdoor kan het bijdragen aan de risicoreductie van metabole stoornissen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen