Volkorenproducten goed bij ouderdomssuiker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen met ouderdomssuiker kunnen hun risico van hartproblemen verkleinen door meer volkorenproducten, zemelen en ontbijtgranen te gebruiken. Dit concluderen onderzoekers van Harvard na bestudering van gegevens van deelnemers aan de Nurses’ Health Study.
De gegevens van 902 vrouwen met ouderdomssuiker werden nader bekeken. Gecorrigeerd werd voor leeftijd, BMI, manier van leven en variatie in voeding. Er werd gekeken naar inname van volkorenproducten, zemelen en ontbijtgranen en de spiegels van C-reactieve proteïne (CRP) en tumor necrosis factor-alfa receptor 2 (TNF-R2), indicatoren voor ontstekingen in de bloedvaten.
Er werd een significante relatie gevonden tussen volkorenproducten, zemelen en ontbijtgranen en de ontstekingsindicatoren CRP en TNF-R2. Hoe groter het gebruik van de granen hoe lager de concentraties. Wanneer het vijfde deel met het hoogste ontbijtgranengebruik werd vergeleken met het vijfde deel met het laagste gebruik dan was de CRP concentratie 18% lager en de TNF-R2 8% lager.
Er werd ook een significant verband gevonden met de glycemische index. De concentraties van CRP en TNF-R2 waren significant hoger bij het vijfde deel met de hoogste glycemische index in vergelijking met het vijfde deel met de laagste index. CRP was 32% hoger en TNF-R2 11%.
Volgens dr. Qi, één van de onderzoekers, is het voor vrouwen met suikerziekte niet alleen van belang volkorenproducten te eten maar ook producten met een lage glycemische index zoals bonen, bloemkool, ongezoete yoghurt en appels.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen