Vruchtensap maakt dik

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Kinderen die dagelijks een glas 100% fruitsap drinken worden dikker, zo blijkt uit een meta-analyse. Ook volwassenen hebben meer kans op gewichtstoename.

Voor de meta-analyse werden 42 onderzoeken geselecteerd uit medische databanken. Het betrof zeventien studies met in totaal bijna 46.000 kinderen in een leeftijd van 1 tot 15 jaar en vijfentwintig studies bij volwassenen (in totaal 268.095 deelnemers).

Ieder glas vruchtensap dat per dag gedronken werd, leidde bij de kinderen tot een significante toename van de BMI met 0,03 kg/m2. In de studies met volwassen deelnemers waarbij niet gecorrigeerd werd voor de totale dagelijkse energie-inname, ging ieder glas vruchtensap gepaard met een significante toename van het lichaamsgewicht met 0,21 kilogram. In onderzoeken waarbij wel gecorrigeerd werd voor de totale energie-inname werd geen effect van fruitsap op het lichaamsgewicht gezien. 

Kinderen die dagelijks vruchtensap drinken, hebben meer kans op overgewicht. Dit geldt ook voor volwassenen die de consumptie niet compenseren met een lager calorie-inname. De wetenschappers adviseren om het drinken van vruchtensap te beperken om zodoende de inname van overtollige calorieën en gewichtstoename te voorkomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.